5 månader

Nu är vår lilla bustjej redan 5 månader gammal! Hon är fortsatt en positiv och glad liten tjej som vill vara med där saker händer och sällan vill ligga still. Fastän hon passerat 4-månadersfasen har hon inga problem med främmande människor utan ler fortfarande glatt vid mötet med någon ny!


Vad har hänt sen sist?
Nu har det inte gått så lång tid sen senast men några små förändringar tycker vi oss ha märkt:
- kan förflytta sig framåt, bakåt och åt sidan på egen hand. Kryper inte ännu utan kör någon egen typ av ålning (á la "masken")
- har börjat tycka att vovven är superrolig att titta på och små kommunikationstrevar har påbörjats (från båda håll)
- sover sämre än förut. Idun har nu i nästan 2 veckors tid vaknat kl 04:30-05:00 varje morgon och inte velat somna om efter amning. Ibland har hon inte ens varit hungrig, bara lekfull. Detta har varit oberoende på när hon lagt sig (vilket varierar mellan 18:30-20:30) och hur hon sovit under dagen... vi får se hur det utvecklas. Iom att vi har semester har det stört lite - vanliga vardagar går vi ju annars och lägger oss så tidigt att det skulle funka att gå upp kl 5. I dagsläget turas vi om.
- älskar att dansa: stå på våra knän och vicka på rumpan/kroppen samt böja på knäna när vi sjunger (med mycket hjälp från oss såklart). Små grodorna och ekorren är stora hittar!

Jag hoppas att sömnen ska utveckla sig till det bättre framöver. Egentligen har jag absolut inget att klaga på - från det att vi nattar på kvällen vaknar hon bara en gång för amning (runt 02) innan hon vill gå upp vid 5. Vilket är jättebra såklart!

Nej, nu är det läggdags så jag kan gå upp vid 5 imorgon ;) natti!

Idun 4 månader

Nåja, nu är Idun närmare 5 än 4 månader, men ändå!

Hon har gjort några fina framsteg på sistone:
- har fått intresse för leksaker och sträcker sig efter, håller i, slickar på och byter hand på leksaker.
- kan "snurra" på mage, dvs. Vrida sig om 180 grader när hon ligger på mage så att näsan sedan pekar åt helt motsatt riktning.
- har ju sedan ett tag kunnat vända från rygg till mage men nu även från mage till rygg
- har tagit sina första krypsteg (i tisdags), men det var nog mest av misstag då hon inte gjort det igen sen dess.
- har fått provsmaka lite vanlig mat; vattenmelon (mums!), potatismos, mosad avocado, gurka, mosat bröd med smör samt äggröra. Vi kan väl säga att det finns en del utvecklingspotential vad gäller förmågan att behålla maten i munnen. Hittills har jag doppat fingret i det hon ska få smaka och så har hon fått suga på fingret för att få i sig maten (inga skedar än).
- det är nu mer regel än undantag att hon sover från ca 20/20:30 till ca 4:30/5:30 utan att vakna. Vid 4:30/5:30 vaknar hon för blöjbyte & amning men somnar sen om och vaknar för dagen kl 7. Hon sover kanske vid 1-2 tillfällen dagtid, ca 30-60 min per gång.

Vi har en glad liten tjej som vill vara med där saker händer och gärna titta sig omkring. Liggdelen i vagnen funkar inte längre särskilt bra men vi försöker ha kvar den ett tag till, känns för tidigt att byta ännu.
Det funkar fortsatt bra att både amma och äta pumpad mjölk på flaska (när jag jobbar).
Hon är fortfarande positiv mot nya människor och ler gärna glatt mot alla, men känner givetvis igen vissa människor lite mer och blir då extra glad (mamma, pappa, moster, osv.)Första galoppen

På lilla Nia lyckades vi med i söndags. Gick riktigt fint och hon kändes tillfreds! Nu gäller bara att fortsätta m lite styrketräning så hon orkar längre :)