Vedugn och vinter

Hösten 2017 var riktigt, riktigt fin här hos oss. Varm och ljus och med underbara färger. Jag hoppas såklart att vintern kommer igång på riktigt snart. Jag har ju tjatat en del om slädåkning och tolkning men jag är även sugen på att tända upp vedugnen och baka pizza och tunnbröd. 
Torpet vi bor i byggdes år 1832 och då var vedugnen med murstock husets enda uppvärmning. Man måste elda ganska länge för att få upp ordentlig värme men sen håller sig värmen i stenen länge, länge. Därför eldar vi ogärna när det är plusgrader; huset blir på tok för varmt och vi eldar för kråkorna. Inte så smart om man vill hushålla med jordens resurser.
Är det däremot -10 eller kallare måste vi elda för att slippa ha nollgradigt på golvet nere. Timmerväggar erbjuder inte samma sorts isolering som moderna hus precis och när det är riktigt kallt hinner inte elementen jobba ikapp. Då passar det bra att elda i vedugnen!

Så nu hoppas jag på lite kyla framöver och slänger in bilder på tidigare bakstunder istället!

(null)
Mjukt tunnbröd, urgott!

(null)
Pizza i egen stenugn, lyxigt!

(null)
Det blir snabbt väldigt sotigt ovanför luckan...


Kommentera här: